Новая тема Ответить в теме
 
Опции темы Опции просмотра

Старый 26.09.2008, 02:33   #1
Профессионал ~DiM~ поза форумом
 
Аватар для ~DiM~
pm
ТОП-рейтинг надежности украинских банков // Какому банку доверить деньги?

Тижневик «Контракти» пропонує рейтинг надійності банків, розрахований співробітниками видання. Редакція наголошує, що рейтинг не є абсолютним показником надійності конкретних українських банків і не виключає високого рівня надійності фінансових установ, що не ввійшли до списку.

Название: banki_reyting.jpg
Просмотров: 5708

Размер: 34.2 Кб

«Контракти» оцінювали надійність українських банків за трьома показниками: рівень міжнародного кредитного рейтингу, отриманого в одному з трьох світових рейтингових агентств (Standard & Poor's, Moody's, Fitch), розмір власного капіталу й показник ROE (return on equity – прибуток з капіталу).

Рівень міжнародного рейтингу вважається одним з головних показників платоспроможності фірми або банку. Станом на 12 вересня 2008 року міжнародний кредитний рейтинг наданий 39 фінустановам зі 178, котрі працюють на території України («Контракти» створювали рейтинг надійності банків з огляду на їхні кредитні рейтинги за станом на 1 вересня, саме з цієї причини до нього не ввійшов банк «Юнекс», що одержав рейтинг S&P 2 вересня).

Процедура отримання кредитного рейтингу досить складна. Надаючи рейтинг компанії чи банку, закордонні аналітики ретельно оцінюють актив, отримують доступ до конфіденційної інформації про його фінансовий стан. Українські банки, що отримали міжнародний кредитний рейтинг, пройшли своєрідну атестацію на предмет прозорості.

Міжнародний кредитний рейтинг – обов'язкова умова при випуску єврооблігацій або залученні синдикованого кредиту. Саме тому міжнародний рейтинг є в усіх банків, котрі випускали боргові папери в іноземній валюті або іноземних кредитах. Навіть дочірні структури закордонних фінансових груп, що одержують фінансування безпосередньо від головних офісів, мають кредитні рейтинги.

Серед банків з міжнародним кредитним рейтингом третина – великі українські фінустанови першої-другої десятки, третина – дрібні банки, що працюють переважно в межах одного області-регіону і такі, що спеціалізуються на обслуговуванні корпоративних клієнтів або роздрібному кредитуванні. Приблизно половина всіх банків, що потрапили до рейтингу, належать іноземцям.

До літа 2008 міжнародні кредитні рейтинги українських банків сильно відрізнялися. Але в червні-липні агентства практично зрівняли рейтинги для більшості цих фінустанов.

Перша десятка рейтингу Контрактів мало відрізняється від рейтингу Нацбанку за розміром активів – до десятки найбільш надійних, на думку редакції, банків входять найбільші фінустанови України. Всі вони мають великий обсяг капіталу. Однак структуру капіталу не всіх банків, що ввійшли до рейтингу надійності, можна назвати якісною.

Капітал більшості іноземних банків на 70-90% сформований за рахунок статутного фонду, тобто оплачений коштами. Частка статутного фонду в капіталі багатьох українських банків невелика й коливається в межах 20-50%. Найнижча частка статутного фонду в загальному капіталі серед інших банків рейтингу «Контрактів» – у «Промінвестбанку», який входить до десятки найбільших банків України: усього 7% (за станом на 1 липня 2008 року). Левову частку капіталу банку становлять різні резерви, зокрема й від переоцінки основних фондів і цінних паперів у портфелі.

Показник ROE часто використовують інвестиційні аналітики під час оцінювання вартості бізнесу. Відношення «прибуток до власного капіталу» свідчить про прибутковість компанії, рівень ефективності фінустанови. Найбільш прибуткові в рейтингу «Контрактів» – іноземні банки, які трилий час обслуговували суто корпоративний сектор: «ІНГ Банк Україна», «Каліон Банк Україна», «Сведбанк Інвест». Показники ROE цих фінансових установ – на рівні 7-9. А от дрібні банки («Актив-банк», «Кредобанк», «Прокредит Банк») мають невисоку рентабельність капіталу – всього 0,2-1,5.

«Контракти» вираховували показник надійності банків за такою формулою:

Загальна сума балів = місце банку в рейтингу за міжнародним рейтингом · 0,333 + місце банку в рейтингу за розміром капіталу · 0,333 + місце банку в рейтингу за рівнем показника ROE · 0,333

Джерело: тижневик "Контракти"
__________________
  Цитата 
Старый 26.09.2008, 22:34   #2
Профессионал Smb. поза форумом
 
Аватар для Smb.
pm
В Донецке паника среди вкладчиков "Проминвестбанка"

В Донецке сотрудникам некоторых предприятий и организаций, получающих зарплату на платежные карты «Проминвестбанка», разрешили уйти с работы, чтобы они сняли свои заработанные деньги с банкоматов

Сейчас у здания областной дирекции ПИБ собралось около 100-150 человек. Люди пытаются досрочно закрыть депозиты и обналичить зарплатные карточки. Вкладчики продолжают прибывать.

В Донецкой дирекции "Проминвестбанка" на вопрос "Острова" о том, чего хотят люди, собравшиеся под офисом ПИБ, и смогут ли они получить желаемое, ответили коротко: "Без комментариев".

Несколько часов назад пресс-служба "Проминвестбанка" в Киеве заявила о том, что поводов для паники нет. "Банк работает успешно и имеет хорошие финансовые показатели", - сказали в пресс-службе.

По данным еженедельника "Контракты", "Проминвестбанк" является одной из самых закрытых структур отечественного финансового рынка. Банком владеют 63 тысячи акционеров. Активы ПИБа составляют 27,5 млрд. грн. и он по этому показателю является банком № 6 в Украине.

http://censor.net.ua
__________________
Для каждого человека родным языком является тот, на котором с ним в детстве разговаривала мать. Всё остальное - политические спекуляции.

  Цитата 
1 пользователь поблагодарил Smb.:
Новая тема Ответить в теме

Метки
банки, деньги, депозит, залог, капитал, кредит, рейтинг


Опции темы
Опции просмотра

Ваши права в разделе
Вы не можете создавать новые темы
Вы можете отвечать в темах
Вы не можете прикреплять вложения
Вы не можете редактировать свои сообщения


Похожие темы
Тема Автор Раздел Ответов Последнее сообщение
Какому банку Вы доверяете больше всего? ~DiM~ Off.топик: разговоры на любые темы 186 10.04.2009 11:18
Вчера 6,5 тыс. банкоматов 34 украинских банков на 1,5 часа перестали работать ~DiM~ Off.топик: разговоры на любые темы 4 17.10.2008 19:07
Рейтинг Firewall'ов yUPa Программное обеспечение 17 23.06.2008 11:12
Учеба. Рейтинг украинских вузов: точка зрения работодателей ~DiM~ Off.топик: разговоры на любые темы 3 20.03.2008 22:14
У киевских банков проблемы с возвратом кредитов ~DiM~ Off.топик: разговоры на любые темы 0 13.11.2007 02:36